Farkındalık – OSHO
Yuruyorsun.. Pek cok seyin farkindasin; dukkanlarin, yanindan gecen insanlarin, trafigin, her seyin. Pek cok seyin farkindasin, yalnizca bir seyin farkinda degilsin, ve bu da kendindir. Sokakta yuruyorsun, pek cok seyin farkindasin ama kendinin farkinda degilsin! Bu öz farkindalik olarak adlandirmistir. “Surekli, nerede olursan ol kendini animsa” der OSHO.
OSHO düşünceyi durdurma tekniklerini bize sunar, düşüncesizlik durumu ne midir ? Araba suruyorsun ve giderek daha hizli ve daha hizli gidiyorsun ve sonra hiz tehlikeli olmaya basliyor. O zaman dusunemezsin; dusunceler durur. O zaman ruya goremezsin. O zaman hayal kuramazsin. O zaman simdiki an katilasir. Her an olumun mumkun oldugu bu tehlike anlarinda icindeki bir merkezin ansizin farkina varirsin. Tehlike sadece tehlike aninda bazen merkezinde hissettigin icin caziptir.
Nietzche bir yerlerde savaslar surmelidir cunku yalnizca savasta bazen bir oz —bir merkez— hissedilir diyor. Cunku savas tehlikedir. Ve olum bir gercek halini aldi mi, yasam yogunlasir. Olum hemen yani basindayken, yasam yogunlasir ve sen merkezlenirsin. Kendinin farkinda oldugun her an merkezlenme vardir.
Farkındalığı , merkezlemeyi benim hissedebildiğim bir numaralı yer scuba dalışlarımdır; tonlarca suyun altında ağırlığı hissetmenizden midir, ağzınızda regulator, belinizde ağırlıklar ile yüzerliğinizi korumak için bir çeşit mücadele savaşında olmanızdan mıdır, geçmişte yaptıklarınızı sorgulamayı yada geleceği düşünmeyi tamamen bırakıyorsunuz ve o anı yaşıyorsunuz, düşünmemeyi hissetmek tek bir şeye odaklanabilmek olağanüstü bir şey ! Kim bilir belkide bu dalgıçlığa merak saranlarin neden sanki gizli bir örgütün üyeleri gibi birbirleriyle daha kolay iletişim kurmalarını açıklıyor, ben buna farkında olanların farkında olmak diyorum..
Diğer kitaplarında olduğu gibi Farkındalığı o yazmamış onun konuşmalarından kitaba çevrilmiştir.
Scuba dalışı örneğin konuyu iyi özetlemiş. Orada hissettiğim şeyin korkunun ötesinde birşey olduğunu farketmişdim ama çıkaramamıştım, yazını okuduktan sonra şimdi anlıyorum 🙂
Zen öğretisi Meditasyonu düşüncenin olmadığı bir ortam için kullanıyor, dalmakta bir Meditasyon ..