Patent Başvurusunun Hazırlanması
Patent-Faydalı Model Başvuru Kılavuzu (PDF)
Patent Faydalı Model Hakkında Genel Bilgiler
Dilekçe
Patent ve Faydalı Model başvurusu için ayrı ayrı dilekçeler bulunmaktadır. Yukaridaki pdf te ornekleri bulabilirsiniz.
Tarifname (buluşun açıklandığı kısım)
arifname metni, buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan bir kişi tarafından, buluşun uygulanabilmesini sağlayacak nitelikte açık ve ayrıntılı olarak yazılır. Patent konusu olan buluşun tüm özellikleri hiçbir şey gizlemeden eksiksiz olarak açıklanır. Tarifname sırasıyla aşağıdaki bölümleri kapsar.Buluş başlığı:
Tarifnamenin başlangıcında başvuru dilekçesinde belirtilen buluş başlığı yer alır. Buluş başlığı; buluşu kısa bir şekilde tanımlar ve marka niteliğindeki terimleri kapsamaz. Tercihen 2-7 sözcükten oluşur.Buluşun ilgili olduğu teknik saha ve tekniğin bilinen durumu:Buluşun ilgili olduğu teknik konuyu belirler. Buluşun incelenmesi, araştırılması ve anlaşılması için hem yurt içi hem de yurt dışındaki benzerleri ayrıntılı olarak verilir. Ayrıca daha önce değişik ülkelerde verilmiş patentlere ve çeşitli yayınlara da atıflar yapılarak patentle korunması istenen yeni buluş ile diğerlerinin farklarını, karşılaştırma yapmayı sağlayacak nitelikte, kaynak göstererek ayrıntılı biçimde açıklar. Başvuru sahibi tarafından bilindiği haliyle buluşun incelenmesi, araştırılması ve anlaşılması için yararlı görülebilecek şekilde tekniğin bilinen durumu belirtilir ve tercihen tekniğin bilinen durumunu yansıtan belgeler zikredilir.Buluşun çözümünü amaçladığı teknik problemler:Buluşun hangi teknik problem ya da problemlerin çözümünü amaçladığı açıklanır. Talepte bulunulduğu haliyle, teknik sorun diye açıkça ifade edilmese bile teknik sorunun ve çözümünün anlaşılabileceği şekilde buluşu ortaya koyar ve tekniğin bilinen durumuna atıfta bulunarak buluşun var ise avantajlarını belirtir.Resimlerin açıklanması:Var ise, resimlerin her birinin kısa tanımı yapılır, resimlerde yer alan parçaların tümünün numaraları ve tanımları açıklanır.
Buluşun açıklaması:
Bu bölümde var ise, resimlerden yararlanılarak buluş açıklanır. Açıklamada resimlerdeki parçalar ve işlevleri anlatılırken her birinin numarası yeri geldikçe parantez içinde belirtilir. Bu kısımda buluş hiçbir şüpheye ve yanlış anlamaya yer vermeyecek şekilde ayrıntılı olarak açıklanır. Buluşun çalışması, işleyişi ve diğer teknik bilgilerden hiçbiri eksik bırakılmaz. Patent sisteminin ilkelerini oluşturan hem buluşun hem de buluşlara ilişkin bilginin yaygınlaşması işlevlerinin gerçekleşmesi için, patent verilerek korunması istenilen buluş ile ilgili her şey çok geniş biçimde açıklanır.
Buluşun sanayiye uygulanma biçimi:
Buluştan sanayide ne şekilde yararlanılabileceği, buluşun ne şekilde uygulanabileceği ve kullanılabileceği belirtilir.
İstem veya istemler
Başvuru resim içeriyorsa, istemler kısmında zikredilen teknik özellikler, tercihen bu özellikler ile ilişkili atıf işaretleri (resimlerdeki parça numaraları) ile izlenir. Atıf işaretleri kullanıldığında bu işaretler parantezler arasına yerleştirilir.
Bağımsız bir istemde, buluşun tüm esas özelliklerinin belirtilmesi gerekir.
Korunması talep edilen buluşun teknik özelliklerinin daha açık bir şekilde belirtilmesi için bağımsız istemi bir veya birden fazla bağımlı istem izleyebilir.
Bağımlı istemler, bağlı bulunduğu istemin tüm özelliklerini içermelidir. Mümkünse, bağımlı istemlerin başlangıcında bağımsız isteme atıfta bulunulmalı ve korunması istenilen ilave özellikleri belirtilmelidir. Önceki bir isteme veya istemlere atıfta bulunan tüm bağımlı istemler mümkün olduğu kadar en uygun bir biçimde gruplaştırılmalıdır.
İstem veya istemler, istemde bulunulan konuyu oluşturan hususların tanımlanması için gerekli olan, fakat bir araya geldiklerinde tekniğin bilinen durumunun bir kısmını oluşturan bölüm ve bu bölüm ile bir araya geldiğinde korunması istenen teknik özellikleri özlü bir şekilde belirten “………özelliğini kazandırmaktadır”, “özelliğini ….. kazanmaktadır”, “gelişmeyi oluşturan hususların özellikleri,” sözcüklerinin ya da aynı anlama gelecek herhangi bir başka sözcüğün başında geldiği karakterize edici bir bölümü içerir.
İstemlerin son sayfasına, başvuru sahibi veya vekili tarafından tarih ve imza atılır.
İstemler nasıl yazılmalıdır?
Koruma kapsamı istemler ile belirlendiğinden, istemlerin yazımına özellikle dikkat edilmelidir. Eğer uygulanılabiliyor ise, bir önceki bölümde (Y.2) tanımlanan, iki bölümlü istem yazım formatı uygulanmalıdır. Buna göre bir istem, önceki tekniğin ifade edildiği bölüm ve yeni teknik özelliklerin ifade edildiği bölüm olmak üzere iki parçalı şekilde yazılmalıdır.
Örnek olarak başvuru kılavuzunun sonunda (EK.03) verilen örnekteki istemlerin yapısını inceleyelim.
Bu istemlerde önceki teknik bölümü altı çizgili olarak, korunması istenen teknik özellikler kısmı ise italik(eğik yazı) olarak gösterilmiştir.
İSTEMLER
1. Buzdolapları için yumurtalık olup özelliği; üst üste konulmuş iki yumurtalık (l ve 2) yani üst ve alt yumurtalık içermesi, üst yumurtalığın (1) alt yumurtalık üzerinde yatay hareketiyle üst ve alt yumurtalıktaki (l ve 2) yumurta sayısının değiştirilebilmesi; üst yumurtalığın (1) alt yumurtalık üzerinde yatay hareketinin, alt yumurtalığın (2) üsttekinden daha dar tutulmasıyla sağlanması ve üst (1) ve alt (2) yumurtalığın ayak uzunluklarından (4 ve 5) dolayı dengesizliklerin oluşmasını önleyen, üst yumurtalığın (1) ayak uzunluğunun (4), alt yumurtalığın (2) ayak uzunluğuna (5) göre daha uzun olmasıdır.
2. İstem 1’göre buzdolapları için yumurtalık olup özelliği; üst yumurtalığın (1) herhangi bir bölgesine yerleştirilen, yumurtalığın yumurta ile dolu iken taşınmasının sağlanması ve üst yumurtalığın (1) hareketini sağlayan tutma çıkıntıları (7) içermesidir.
3. İstem 1 ve 2’ye göre buzdolapları için yumurtalık olup özelliği; üst yumurtalığın (1) herhangi bir bölgesine yerleştirilen, yumurtalığın yumurta dolu iken taşınmasının sağlanması ve üst yumurtalığın (1) hareketini sağlayan tutma boşlukları (6) içermesidir.
Bu istemler değişik bir yazım formatıyla, aşağıda örneği verildiği şekilde de yazılabilir.
İSTEMLER
1.Buzdolapları için, üst üste konulmuş iki yumurtalık (l ve 2) yani üst ve alt yumurtalık içeren, üst yumurtalığın (1) alt yumurtalık üzerinde yatay hareketiyle üst ve alt yumurtalıktaki (l ve 2) yumurta sayısının değiştirilebildiği; üst yumurtalığın (1) alt yumurtalık üzerinde yatay hareketinin, alt yumurtalığın (2) üstekinden daha dar tutulmasıyla sağlandığı; ve üst (1) ve alt (2) yumurtalığın ayak uzunluklarından (4 ve 5) dolayı dengesizliklerin oluşmasını önleyen, üst yumurtalığın (1) ayak uzunluğunun (4), alt yumurtalığın (2) ayak uzunluğuna (5) göre daha uzun olması ile karakterize edilen yumurtalık.
2.Üst yumurtalığın (1) herhangi bir bölgesine yerleştirilen, yumurtalığın yumurta ile dolu iken taşınmasını ve üst yumurtalığın (1) hareketini sağlayan tutma çıkıntıları (7) ile karakterize edilen 1. İsteme göre buzdolapları için yumurtalık.
3. Üst yumurtalığın (1) herhangi bir bölgesine yerleştirilen, yumurtalığın yumurta dolu iken taşınmasını ve üst yumurtalığın (1) hareketini sağlayan tutma boşlukları (6) ile karakterize edilen 1. ve 2. İsteme göre buzdolapları için yumurtalık.
Buluşun patentle korunması istenen teknik özelliklerinin maddeler halinde sıralanması ile istemler oluşur. İstemlerde buluş, erişilmesi arzulanan bir sonuç ile tanımlanamaz. Örnek olarak aşağıda hatalı yazılmış istemler verilmiştir.
Buzdolapları için yumurtalık olup özelliği; pratik olmasıdır. (HATALI)
Buzdolapları için yumurtalık olup özelliği; ekonomik olmasıdır. (HATALI)
Buzdolapları için yumurtalık olup özelliği; kullanımının kolay olmasıdır.(HATALI)
Bu istemlerde, teknik bir yeniliği tanımlayan ifadeler bulunmamakta, arzulanan sonuçlar verilmektedir.
Özet
Özet, başında buluşun başlığını içerir.Özet sadece teknik bilgi verme amacına hizmet eder. Başka bir amaç için, özellikle de istenilen korumanın kapsamının yorumu için kullanılamaz, özet, özellikle korumanın alanının belirlenmesinde ve tekniğin bilinen durumunun sınırlarının çizilmesinde kullanılamaz.
Özet, tarifname, istemler ve eğer varsa, resimlerde bulunan temel özellikleri içerir ve buluşun ilişkili olduğu teknik sahayı belirtir. Teknik problemin ve buluş sayesinde çözümünün ve buluşun temel kullanımı ya da kullanımlarının net bir şekilde anlaşılmasına olanak sağlar.
Gerekli olduğunda, başvuruda yer alan tüm formüller arasından buluşu en iyi karakterize eden kimyasal formül, özette yer alır.Özet kısmı anlatımın izin verdiği ölçüde az ve öz olur. Tercihen 50 ila 100 kelimeden oluşur.
Özet kısmı talepte bulunulan buluşun ya da buluşun spekülatif uygulamasının iddia edilen amaçları ya da değeri hakkında ifadeler içermez.Özette bahsedilen ve başvuruda bir resim ile görüntülenen her önemli teknik özelliği bir referans işareti (parça numarası) izler, bu referans işareti parantezler arasına yerleştirilir.
Resimler
(Bu bölümde kullanılan resim kelimesi “teknik resim” anlamına gelmektedir. Ürünün fotoğrafları resim olarak verilmez.)Buluş konusu makine, cihaz, ürün veya yöntemin tarifnamede açıklanması resimleri gerektiriyorsa, bu resimler aşağıda belirtildiği şekilde düzenlenir.Akış şemaları ve diyagramlar resim olarak kabul edilir.Resimler yazılı kısım içermez, istisnai olarak ve kaçınılmaz olduğunda su, buhar, açık, kapalı, AB kesiti gibi tek bir sözcük ya da sözcükler; elektrik devreleri ve blok şemaları ya da akış şeması diyagramları durumunda da anlaşılmayı sağlamak açısından gerekli olan birkaç kısa sözcük içerebilir.Şekiller ile önemli kısım ve parçalar tarifnamede anlatım sırasına göre numaralandırılır.Buluş açısından zorunlu olmadığı durumlarda resimler üzerinde ölçülendirme yapılmaz.İstisnai durumlarda bir resim üzerinde ölçülendirme verildiğinde, ölçülendirme teknik resim kurallarına uygun olarak gösterilir.Resimler, sabit, siyah, yeterince yoğun ve koyu, muntazam biçimde kalın ve iyi tanımlanmış çizgiler ve kalem darbeleri ile yapılır (bilgisayar da kullanılabilir), renk kullanılmaz.Kesitler, referans işaretleri (parça numaraları) ve ana çizgilerin net biçimde görülmesine mani olmayan eğik tarama ile belirtilir.Resimlerin ölçeği ve resimlerin yapılış tarzındaki açıklık, üçte iki küçültülerek yapılan fotografik bir çoğaltmada, tüm ayrıntıların zorluk çıkarmadan ayırt edilmesini mümkün kılacak bir şekilde olur.Resimlerdeki tüm çizgiler çizim aletleri yardımıyla (ya da tercihen bilgisayarda) çizilir.Rakamlar ve harflerin yüksekliği 0.32 cm’den daha az olamaz.
Resimlere harf konması durumunda, ilgili teknik sahalarda Latin ve Yunan alfabeleri kullanılır.
Aynı resim sayfası bir kaç şekil içerebilir. Eğer, iki ya da daha fazla sayfa üzerinde bulunan şekiller, aslında bir bütün şekli oluşturuyorsa, bu şekiller, çeşitli sayfalar üzerinde görünen şekillerin herhangi birinin herhangi bir kısmı gizli kalmadan, tüm şeklin bir araya getirilebileceği şekilde düzenlenir.
Farklı şekiller sayfa ya da sayfalar üzerinde, tercihen dikine bir konumda, birbirlerinden net bir şekilde ayrılmış olarak, sayfada boş yer bırakmadan düzenlenir. Şekiller dikine konumda düzenlenmemişse, şekillerin üst kısmı sayfanın sol tarafında olacak biçimde yan olarak düzenlenir.
Tarifnamede belirtilmeyen referans işaretleri resimlerde gösterilmez ve resimlerde gösterilmeyen referans işaretleri tarifnamede bulunmaz. Referans işaretleri kullanıldığında başvuru boyunca, aynı özellikler, aynı referans işaretleri ile belirtilir.
Eğer resimlerde çok fazla referans işareti varsa, tüm referans işaretlerini ve bu işaretler tarafından belirtilen özellikleri belirten ayrı bir sayfanın, tarifnameden sonra, istemlerden önce yer alması gerekir.
Her resim sayfasının üst sağ kenarında, toplam resim sayfası numarası ve ilgili sayfanın numarası belirtilir. Resimlerin her sayfasına, başvuru sahibi veya vekili tarafından tarih ve imza atılır.
Başvuru sahibi dilekçesinde, özetle birlikte yayımlanacak buluşla ilgili önceki tekniğe ait olmayan resim numarasını belirtir.
(Resimler ve resim sayfaları çerçeve içermemelidir.)
Kılavuzun sonunda EK.3’de örnek bir başvuru (hem faydalı model, hem de patent için geçerli) verilmiştir.