Outliers (Çizginin Dışındakiler)
Bazı insanlar neden daha başarılı olur sorusuna Malcolm Gladwell fena halde takmış ve bunun için başarılı bilimsel ve tutarlı bulduğum bir çalışma yapmış. Litap aynı zamanda Japonlar niye çalışkan, Museviler neden ticarette çok başarılı vb sorulara ilginç bakış açılarıyla yanıt veriyor..
Outliers Farklı hikayeler üzerinden başarıyı getiren benzer kriterleri bulup inceleniyor..
İlk olarak bir Buz Hokeyi takımı yazarın dikkatini çekmiş. Oyuncuların yüzde 70′i ocak , şubat ve mart aylarında doğmuş. Acaba tesadüf mü? Malcolm da öyle düşünmüş ve başka takımlara da bakmış. Baktığı takımların çoğunda da aynı durum söz konusu olunca bunun sebebini araştırmış.
Neden profosyonel takımların çoğunda oyuncular genelde ocak , şubat ve mart ayında doğmuş? Sonuç oldukça basit. Kanada’da takımlar erken yaşlarda oyuncuları seçerken yaşlara göre alım yapıyorlar. (Çoğu yerde olduğu gibi). 1989 , 1990 doğumlular vb gibi yani. Bir oyuncu düşünün ki aralık 88 doğumlu olsun , bu oyuncu 88 lilerin seçmelerinde 88 ocaklı oyuncu ile mücadele etmek zorunda haliyle ergenlik döneminin de etkisi ile ocak şubat mart doğumlu oyuncular geri kalana göre daha gelişmiş durumda ve gençken bir kere takımlara seçildikten sonra profosyonel olana kadar da sürekli pratik yapma imkanı buluyorlar ama vucüt gelişimleri sene başında doğanlara göre daha az olan oyuncular da bir kere seçilemedikleri zaman o vakitten sonra oynacak imkan da olmadığı için kendilerini geliştirmeleri çok daha zor oluyor. Yani sizin ne kadar iyi olduğunuzun yanında ne zaman doğduğunuz bile başarınızda önemli bir etken olabilir, Bill Gates’in okudugu kentte o sırada tüm amerikada sadece 3 adet olan kartuşsuz bilgisayarlardan biri olsaydı programlaması bu kadar iyi olmayacak ve hiç bir şansı olmayacaktı..
Beatles grubu gerçekten hit olan parçalarını yayınlamadan önce Hamburg’da büyük bir şov alanında çok uzun saatler boyunca çalmış. Non-stop konser vermişler, zaten devam eden bir organizasyonda , giriş çıkışların sürekli devam ettiği bir ortamda saatler boyunca durmaksızın çalmışlar. 1964 yılındaki asıl patlamalarına kadar Hamburg’da belli bir süre günde en az beş saat olmak üzere çaldıkları zamanlar olmuş , 1964 e kadar Hamburg’da 1200 kere sahneye çıkmışlar , Liverpool’da en fazla sahnede bir saat kalıyorken Hamburg’da artan ünle de beraber günde sekiz saate kadar çaldıkları olmuş, yani ünlü oluncaya kadar10bin saatin üstünde birlikte çalmışlar.
Kitapta Bill Gates’ten Steve Jobs’a kadar bir çok başarılı isimden örnekte veriyor, — Steve Jobs’un hayatını anlatan bir kitabı okuduğum için başarının hem bulunulan zaman açısından hem şans hemde çok çalışmak olduğu fikrini zaten örnek ile kabullenmem rahat oldu —
Cizginin Dışındakiler kitabında beni en çok etkileyen hikaye , prinç tarlaları hikayesi oldu; Japonlar niye bu kadar başarılı ve çalışkan bunun sebebi prinç tarlaları. Şaşırdınız mı, evet yanlış okumadınız, kitapta öğreniyoruz ki kısaca prinç dünyada en zor yetiştirilen şey devamlı suların içindesiniz ve tarlada gününüzün çoğunu geçirmek ve çok disiplinli olmanız gerekiyor, yoksa verdiğiniz emek bir anda yokolabiliyor ,prinç tarlalarında ki bu disiplin ve durmak dinlenmek bilmeden çalışmak sonraki kuşaklara, tarımdan sanayiye dönen ekonomik sistemde başarının anahtarı olmuş.
Kitaptaki na fikir şu; Başarılı bir çok insanı incelerseniz Beatles gibi saatler boyu pratik yapmış olduklarını görürsünüz. Kısaca araştırmalar sonucunda bir insanın alanında uzman olabilmesi için o işte 10,000 saat harcaması gerekiyor.
Her hangi bir şeyde başarılı olmak mı istiyorsunuz, keman çalmak, ressam olmak vb en az 10,000 saat çalışmanız gerekiyor;
Bir şey üstünde günde ortalama 10 saat çalışmış olsanız 1 yılda 3,650 saat.. ve kabaca 3 yılda 10,000 saat kuralını yakalamış olursunuz.
Yazarin diger kitabi :