GSOTT Yöntemi ve Koşullama
Psikolojinin ana konusu öğrenme ve koşullamadır diyor ve bölümlere geçmeden önce bu yöntemi sunuyor Psikolojiye Giriş kitabı ve psikolojimi alt üst ediyor, okuma anlama yöntemi her ne kadar farklı tekniklerde değişsede ortak yönler değişmiyor..
Ana fikir bilgileri akılda tutmak ve hatırlamak için etkili olduğu söylenen bu yöntem bir bölümü okurken birbirini izleyen beş aşamanın başharflerinin birleşmesi ile adlandırılmış.
Gözden geçirme,Soru , OKuma,Tekrarlarma,Test..
Gözden geçirme : Ana konu hakkında fikir edinmek için bütün bölüm gözden geçirilir eğer özet varsa mutlaka tamamı okunur, özetteki her nokta hakkında kafa yorulur. Bu durumda tüm metin okunurkan akla sorular gelecektir.
Soru : Her bölümde yazarın burada aktarmaya çalıştığı fikirler nelerdir? bunu kendimize sormamız soru aşaması oluyor.
Okuma: Alt bölümler okulur S aşamasında ki sorular yanıtlanmaya çalışılır, okunan konu ve diğer konular hakkında bağlantı kurulmaya çalışılır. Anahtar kelimler ve tümceler işaretlenebilir
Tekrar:Alt bölümler okunduktan sonra ana fikirler hatırlanmaya ve öğrenilen bilgi tekrarlanmaya çalışılır. Fikirler kendi sözcüklerimizle gerekiyorsa sesli olarak tekrar etmeliyiz.
Test: Bölüm bittikten sonra bilgilerimizi test edebiliriz. Notlara bakalım belli başlı fikirler aklımızda mı kontrol edelim..
Kısaca GSOTT yöntemi bu..
Birde şuna bakın : https://www.gokii.net/2010/09/23/nasil-hizli-okurum/
Kaynak [1] Hilgard’s Introduction to Psychology 12th Edition -Psikolojiye Giriş-