Mucitlere neden ihtiyacımız var ?
Bilimin ve keşifin gücünü Carl Sagan’dan öğrendik — SETI projesinin mimarı, tek kanal TRT li yıllarda Cosmos belgeselinde ve First Contact filminede konu olan eşsiz bilim adamı. –, Evren hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuzu her zaman söyleyenler oldu, hep de olacaklar diyor Brain Cox ve devam ediyor.
Eğer 1920’lerde her şeyi bildiğimizi düşünseydik, penisilin olmazdı. Eğer 1890’larda her şeyi bildiğimizi düşünseydik, iletkenler olamazdı. Aynı şeyler şimdi de, ekonomik kriz yüzünden söyleniyor. Elbette yeterince şey biliyoruz. Evrende yeni keşifler yapmaya ihtiyacımız olmayabilir .
Atomu keşfeden fizikçiler, tranzistörü bulduklarını bilmiyordu. Ve atomu bulanlar, kesinlikle süpernova patlamalarını çözeceklerini ve yaşamın yapı taşlarının evrenle birlikte sentezlendiğini bizlere öğreteceklerini de bilmiyorlardı.
Ekonomik kriz zamanlarında, bilim alanında bütçe kıtlamaları yapılıyor; uzay keşifleri ya da büyük hidron Çarpışması gibi.. Brian Cox, bilimin, inovasyon ve kişifle maliyetlerini nasıl çıkarttığını anlatıyor.
Apollo uzay programının sağladığı katkının bir de ekonomik katkısı var diyor Brain Cox ve şöyle devam ediyor :
“Apollo programı muhteşem, muazzam bir gelişmeydi. Biz bir de bu fotoğrafı gönderdi. Bunun üzerine tartışabiliriz, maliyetlerini sorgulayabiliriz. Apollo programının, ekonomik verimliliğinin ölçüldüğü, bir çok çalışma yapıldı. Bunların en büyüğü 1975’de Chase ekonometri çalışmasıdır. Gösterdi ki, Apollo için harcanan her bir Dolar, ABD ekonomisinde 14 Dolar olarak geri kazanıldı. Yani Apollo yatırımı, kendini çıkarttı ve kar etti. Mühendislik alanında ilham vererek ve gelişme sağlayarak, ve genç mühendisleri ve bilim adamlarını etkileyerek 14 kat geri dönüş sağladı. Keşif, kendi maliyetini ödedi.