Felsefenin Tesellisi – Alain De Botton
“Bir şey yiyip içmeden önce, ne yiyip içeceğinize değil, kiminle yiyip içeceğinizi düşünün; çünkü yanında arkadaşı olmaksızın yemek yemek ancak bir arslana ya da kurda mahsustur. ”
Geçen hafta Türkiye’ye gelen Alain De Botton’u dinlemek için 120 tl verip otubilen ve ayakta 80 tl verip salonu tıka basa dolduran çok şanslı izleyicilerden biri duyduğuma göre söyleşinin sonunda, Botton konuşmasını bitirdiğinde, “Şimdi nereye gidiyorsunuz ?” diye sorar, “Oteleee..” cevabını alınca izleyici , “İçki içmeye gidiyoruz bize katılmak istemez misiniz “diye sorar, felsefenin dinleyicisinin tesellisi de bu olsa gerek..
Evet Botton altı büyük filozofun ortaya koydukları felsefelerin ışığında, yaşantımızda ve zihnimizde oluşan girdaplardan çıkış yolunu bize sunuyor, bu tesellilerimiz :
Toplum tarafından kabul görmemenin tesellisi Sokrates
Ona göre toplum bizi dışladığı zamanlarda yapmamız gereken tek şey, doğru olduğuna inandığımız şeyi yapmaya devam etmekti.
Ayrıntı https://www.gokii.net/2011/02/20/sokratesin-dusunme-yontemi/
Yeterince paraya sahip olmamanın tesellisi Epikuros
Epikuros’a göre mutlu olmak için edinilmesi gerekenler çok basit;Özgürlük,düşünmek ama en başta dosluk.
“Bir şey yiyip içmeden önce, ne yiyip içeceğinize değil, kiminle yiyip içeceğinizi düşünün; çünkü yanında arkadaşı olmaksızın yemek yemek ancak bir arslana ya da kurda mahsustur. ”
Düş kırıklığı yaşamanın tesellisi Seneca
Öfke, şok, haksızlığa uğrama, huzursuzluk ve alaya alınmak bizi üzebilir, sürekli olarak düş kırıklıkları yaşamamıza neden olabilirdi fakat ne bireysel ne de toplumsal, hiçbir şeyin kalıcı olmadığı bilirsek, düş kırıklıkların açacağı sıyrıklar çok ta derin olmayacaktır.
Kendimizi yetersiz hissetmenin tesellisi Montaigne
“Eğer zayıflıklarımızı kabul eder, olmadığımız halde üstün olduğumuzu savunmaktan vazgeçersek, Montaigne’in o zenginlikler dolu, yol gösteren felsefesinden şu dersi çıkarabiliriz” diyor Alain de Botton: “Aslında biz bu yarı bilge yarı ahmak halimizle bile yetersiz değiliz!”
Kırık bir kalbin tesellisi Schopenhaur
Ona göre “Karşı cins tarafından reddedildiğimizde haddinden fazla üzüntü duymamalıyız çünkü aslında muhabbet kurulamayışındaki en önemli neden, bizi istemeyen kişinin, farkında olmayarak, türün devamlılığı için genlerinden gelen sese kulak veriyor oluşudur.”
Zorluklar yaşamanın tesellisi Nietzsche
“mutsuzluk yolu” olduğunu işaret ediyor. Ona göre mutluluğun peşine düşmemizi öğütleyen filozofların tümü “lahana kafalı”. Çünkü Nietzsche’ye göre “talihsizlik ve dışlanma, nefret, kıskançlık, inatçılık, sertlik, tamah hatta şiddet yaşanmazsa, insan hayatında hiçbir büyük gelişme yaşanmaz, hiçbir erdem olmaz.”
Teselli olmak için 6 flozofun yaşamlarından kesitlerde veren zihnimizdeki puzzleları birleştirici bir kitap.
The Consolations of Philosophy by Alain De Botton