İyi Fotoğraf Çekmek Kural 1- Altın Oran
Fotoğraf çekiyorsunuz ama işin ilmini bilerekte yapmak istemezmisiniz , profesyonel bir makinanız olmasına gerek yok, daha ilginç ve göz alıcı fotoğraflar çekmenize yardımcı olabilecek bazı temel kurallar vardır .
Amatör bir fotoğrafcı olarak bu kurallardan her ne kadar size bahsedecek olsamda sık sık dile getireceğim gibi lütfen tüm kuralları bilin ve sonra uçurumdan yuvarlayın, hayal gücünüze sınırlama getirmeyin ve kendi özgün sitilinizi yaratın.
Altın oran (Üçte bir kuralı)
Belki bir çoğunuzun bir yerlerde işittiği, bildiği bir kavram. Altın Orana tabiatta, matematikte, ünlü sanat eserlerinde ve daha birçok yerde sıkça rastlayabiliyoruz.
Bir insan yüzündeki ve vücudundaki birçok oran, piramitlerdeki oranlar, çam kozalağındaki oranlar, Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa adlı tablosu ve bunun gibi binlerce örnek verilebilir.
Örneğin bir insanın tüm vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğinin oran 1.618 sayısını verir ki bu da Altın Oran’dır.
Mimaride de çok sık kullanılan bu oran insan gözüne en hoş gelen dikdörtgenin uzun ve kısa kenarları arasındaki orandır.
Gelelim fotoğraftaki kullanımına; her ne kadar küsüratlı bir sayı gibi görünse de Altın Oranın açılaması basit. Bunun için yapmamız gereken şu: kadrajımızı 9 eşit dikdörtgene bölerek ilgi noktasını ortada yeralan kesişim noktalarından birine yakın yerleştirmek, örneğin yukarıda Kapadokya’da çektiğim basit bir fotoğrafta altın oran için Büyük Balon, yani ana objemiz ortadaki kesişim noktalarından birindedir.
Tam bir Altın Oran olmasa bile bu işimizi görecek prensip 1/3 kuralı olarak ta bilinir, zaten bu kural üçte bir kuralı olarakta adlandırılmaktadır.
Aynı şekilde manzara fotoğrafı çekerkende asla ufuk cizgizini tam ortaya koymayın , altın oran için denizi yada gökyüzüne daha fazla yer verin.
Yukarda gördüğünüz gibi 1/3 oranına sıkı sıkıya bağlı olmanıza da gerek yok, sadece ufuk cizginizin düz olmasına ve yarı yarıya gökyüzü/deniz, gökyüzü/kara pozlamamaya dikkat edin, ama unutmayın kurallar + uçurum..