Bilinçdışı Yaptığım Çok Şey Var..
Dikkatimiz, sadece çok az şeyi aydınlatan bir fenerdir. Geri kalanı karanlık bilinçaltını boylar.
Psikolog Daniel Simons’un dikkat deneyi :
Freud , der ki ilkel benlik, ego , süper ego !..
İlkel benlik : insan ruhunun bilinçdışına, hayvansı öğesine karşılık gelir. Açlık, cinsel dürtü, kıskançlık, nefret, güven aşk vb belirler.
Süperego : İlkel benliğin rakibidir. Örnekler , idealler, roller, yol gösterici ilkeler ve yetişme yolu ile edinilen dünya görüşleri.
Ego : İkisinin arasında oldukça zavallı bir pisliktir, aşırı güçlü rakipler tarafından ezilir, ilkel benlik süperego ve sosyal çevrenin uşağı olarak bu zıt isteklerden çıkan çatışmayı yoluna koymaya ve uyumlu hale getirmeye çalışır.
Ego zayıftır. Normal durumlarda ego tarafından kontrol edilemeyen ilkel benlik kazanır çünkü bilinçten kaybolmuştur. Erken çocukluktaki bilinçdışı dürtü ve özellikler kendilerini göstermezler ve bu nedenle kolayca kaldırılamazlar..
Peki bilinçdışı ?
Bilinç: Kişinin belli bir anda farkında olduğu şeylerin tamamını kapsayan ruh durumuna verilen isimdir
Bilinçdışı : Aklımızın bir köşesinde tutmaksızın farkında olmadan yaşanılan eylemlerdir. Aklımız hiç bir şekilde bilincinde olmadığımız etkileşimlerle doludur. Çünkü dikkatimiz ancak gerçekten duyup gördüğümüz ya da hissettiğimiz şeylerin bir bölümüne yönelebilir. Geri kalanı, bilinçdışına taşınır. Bunların bazıları kontrol edemeyeceğimiz şekilde depolanır bazıları da depolanmaz..
Bilinçdışı örnek ?
Karnın açken restoranlarla ilgili şeyleri farkedersin bilinçdışı, parmaklarım bu cümleyi yazarken şu an nasıl olupta saniyenin 10 da biri hızı ile klavyeye dokunuyorlar ? Biri benden klavyenin tuşlarının yerini sırası ile yazmamı istese QWER… ? doğru olarak yazmam çok zor ama klavyedeki tuşlar bilinçdışıma yerleşmiş durumda!
Yaşanılan ve sonuçta unutulan şeyler aslında unutulmuyor, aradan geçen süre içinde bilinçdışı onları hiçbir şekilde algılamasa da , çok uzun süre sonra herkangibir tetikleyici ile tekrar hatırına getiriveriyor.
“Zil zurna sarhoştum eve nasıl geldiğimi hatırlamıyorum ama geldim.” Bilinçsizce eve gittin arkadaşım ama bilinçaltın sana yardım etmiş evin yolu orada kayıtlı, bir kez araba kullandın mı artık dikkat gerektirmez, otomatik hale gelir, böylelikle artık dikkatini cep telefonunda konuştuğun kişi verebiliyorsun ve bir taraftan vites değiştirebiliyorsun..
Bir de bilinçaltı var ama..
Hep karıştırdığım bir konu idi , genel anlamıyla bilinçaltı (bilinçdışı) , bilinçli algılamanın dışında kalan tüm zihinsel olayları içeriyor. Dinamik anlamda ise bilinçaltı, sansür mekanizmasının engeli dolayısıyla bilinç düzeyine ulaşma olanağı olmayan zihinsel süreçleri içeriyor. Bu içerik, gerçekliğe ve mantığa uymayan ve insanın içinden geldiğince doyurulmak istenen dürtülerden oluşuyor.. Sanırım şu bilinçaltına mesaj göndermeye yarayan hipnoz (https://www.gokii.net/2010/10/hipnoz-olmak-ister-misiniz/ ), ya da subliminal mesajlar ( https://www.gokii.net/2011/03/subliminal-mesajlar-her-yerde/ ) için kullanılan terim olmuş bilinçaltına mesajlar..
Not :Dikkat deneyinde çoğu insan top sayısını doğru olarak bilirken geçen goril kostümlü kişinin farkına insanların yarısı varmıyor, bilinç dışımızdaki gorilleri bir düşünün..
Kaynak [1] Richard David Precht – Ben kimim ?
Kaynak [2] Psikolojiye Giriş Hilgard’s Introduction to Psychology 12th Edition – Rita L.Atkinson