Beklenti Kuramı
Sorun çözmek karar vermeye benzemele birlikte, onunla aynı şey değil, sorun çözerken yerinde alternatif çözümler yaratıyoruz, karar verirken de bunların arasından seçim yapıyoruz. İnsanlar alıştıkları karar verme yöntemlerini kullanmaya eğilimlidir. Belki , artıları eksileri listeleri yaparız , belki de başkalarına danışırız, kararlar tek başına ya da birileriyle birlikte, serinkanlılıkla ya da epey duygusallıkla verilebilir.
“İnsan bir doğal dürtüye değil de diğerine teslim olduğu için neden pişman olur; ve hatta neden bu hareketinden pişmanlık duyması gerektiğini hisseder ? Bu bakımdan daha alt türdeki hahvanlardan ciddi şekilde ayrılır insan” C.Darwin 1862
Beklenti Kuramı :
Kahneman ve Tversky, risk içeren yani sonuçları belirsiz ancak olasılıkları bilinen alternatifler arasında karar vermeyi tanımlayan beklenti kuramı ile Nobel aldılar.
Çalışmalar insanlar kaybetmemeye karşı, kazanmaktan daha duyarlı olduklarını gösterdi. Öyle ki , kayıpları önlemek için sık sık ciddi riskleri göze almak isteğindeyiz. İnsanların borsa düşünce (şuursuzca) hisselerini satmaları böyle bir şey ..
“Kararsızlıktan başka bir alışkanlık sahibi olmayandan daha mutsuz bir insan olamaz” W.James
“Hiçbir yaşam yoktur ki, pişmanlıksız ve avuntusuz geçsin.”