Mutluluk 4 Kimyasalda
Mutluluk DOSE’de Yani Dopamin, Oksitosin, Seratonin ve Endorfin’de , eğer bunlardan birisini beynimiz bulabilirse mutlu oluyoruz , hepsinden yeterince hep olsa keşke ama beynimiz ve hormonlarımız maalesef bu şekilde çalışmıyor, hepsinin birer görevi var ve görevleri bitince seviyeleri de düşüyor, bu yüzden de hep bilerek yada bilmeden hormon seviyelerini yükseltmeye çalışıyoruz ..
Ve hatta mutlu olmak için bazı alışkanlıklar kazanıyoruz yan etkileri olan ; alkol,yemek,sigara ya da daha zararlı maddeleri bilerek ya da bilmeyerek kullanıyoruz ..
Oksitosin : GÜVEN! Samimiyet ve güven duygusu ile seviyesi artar; Birisi sizi koruyacaktır duygusudur bu, hani annelerin, bebeklerin ve sevilenlerin hissettiği duyguyudur, güvende olunca oluşan hisle ortaya çıkar.
Seratonin :SADAKAT! Önemli biri olma, statü ve gurur duygusu ile birlikte seviyesi artar ; bu hormonu artırmak için başkaları tarafından ödüllendirilmek için koşuşturur dururuz, patronum, annem, sevdiğim için ne yaptıysam işte bu yüzden, sporla da seratonin salgısı artıyor..
Dopamin : BİR DAHA! Adeta beynimizin aç gözlülük hormonu, “to do list” imizdekileri yaptıkça, projelerde hedeflere ulaştıkça dopamin seviyesi artıyor, çikolata ve tutku ile ya da zevk aldığımız şeyler herneyse, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı maddeler de arttırıyor..
Dopamin sadece hoşlanmak değil istemektir, bazen hoşlanmasak bile bir şeyi isteriz. Bir şey bize zarar verse bile onu isteriz. “Saçma ama bile bile gene yapıyorum” dediğimiz durumdur…
Endorfin : ACI YOK ! Acı ve stres ile salgılanır ve biraz da cinsel haz ile, 21K ya da marathon gibi egzersizler ile, daha hızlı koşmamızı, daha dayanıklı olmamızı sağlar..
Oksitosin + Seratonin + Dopamin = Güven + Sadakat + İstek = Aşk
Az Seratonin + Az Dopamin = Depresyon
Az Dopamin = Kaygı, endişe
Çok Dopamin = Şizofreni
Evet keşke bu hormonların seviyesini tavan yapsak ve hep mutlu olsak ama vucudumuz böyle çalışmıyor, aksine bu hormonların fazla çalışması kişilik bozukluklarına neden olabiliyor örneğin fazla endorfin öfkeye ve bazen de obsesif-kompulsif bozukluğa sebep oluyor,