SUyun Değerini Bil Öyle İç
Türkiye’de genellikle kullanılan içme sularının Ph değeri 7 civarında olduğunu öğrendim ve Türkiye’de Doğal kaynak suları için yasal düzenleme gereği kullanım izin aralığı 4,5 ile 9,5 arası imiş (bazı Su Firmaları 6,5-9.5 sağlık bakanlığı gereği diyor ama, raporlarda kanuni aralık 4,5-9,5 ), Kanada’da bu oran 6,5- 8,5 , Avrupa Birliğinde ise 6,5 – 8,5 arasında, elinizdeki şişenin hatta iyi markaların bazı kaynaklarındaki pH değerleri sizi gerçekten şaşırtabilir çünkü beni şaşırttı..
Peki bu hafif alkali olması demek ne demek ?
0-7 pH = Asidik
7-14 pH = Alkali
Hafif alkali demek; içimi kolay demek , asidik değil demek, zararlı maddelerin daha az barınması demek, kireçsiz demek, diyetlerde bile tavsiye edildiği üzere; ki öyleki suya katılan o limon aslında suyu hafif alkali haline getirir ve içimini kolaylaştırdığı gibi çok daha sağlıklı hale getirir..
Hatta 7’nin altındaki asidik sular boru vb zararlı vb toksik metal iyonları içerebilir demek..
Alkali 8,5 üstü suların ise sağlık açısından bir riski yok fakat içimi zor serttir kahve ve çayı da acı yapar..
Su markaları farklı kaynaklardan çıkıyor, damacana ve normal pet ve cam şişede farklı pH oranına sahipler, su alırken şişe üzerindeki pH değerine kaynağına dikkat etmekde fayda var, bir kez kaynağı seçtikten sonra o yıl pH değerini dert etmenize de gerek yok..
Saka 8.22 (tavsiye ederim)
Pınar Gökçeağaç 8.2 ( tavsiye ederim)
Pınar Akçaağaç 8,01
Pınar Bursa 7,76
Damla Sapanca 7.6
Nestle Purelife 7.58 ( tavsiye ederim)
Erikli Uludağ 7.57
Sırma 7.1
Pınar Madran 7.4
Evian Fransa’da pek yaygın 7,53
S.Pellegrino İtalya’da daha güzel içim 7.7
Suyun pH değerinin yanında sertlik derecesi de sağlık açısından önemli. Sertlik derecesi suyun içeriğinde bulunan magnezyum ve kalsiyum miktarlarının toplamıdır.
Az miktarda kalsiyum ve magnezyum içeren sular yumuşak olarak tanımlanır ve içimi oldukça kolaydır. Fakat, vücuda yeteri miktarda mineral alınmamasına sebep olur.. Ve evet Türkiye’de kullanılan içme sularının sertlik dereceleri genel olarak pH oranı gibi azdır.
Evet artık SUyun değerini biliyoruz..
Kaynak [1] http://www.water-research.net/index.php/ph
Kaynak [2] https://en.wikipedia.org/wiki/Drinking_water_quality_standards#European_Union_standards
Kaynak [3] http://www.lenntech.com/who-eu-water-standards.htm