Neredeyse Hiç Kuralı Olmayan Bir Şirket Nasıl Olurdu ?
Çalışmanın tersi nedir diye düşündüğünüzde, çoğu zaman keyif yapmak olduğunu zannederiz. ”Keyif yapmaya ihtiyacım var” gibi şeyler söylersiniz. Fakat aslına bakarsanız keyif fazlasıyla yoğun bir uğraştır. Golf ve tenis oynarsınız, insanlarla buluşursunuz, öğle yemeğine gidersiniz, sinemaya geç kalırsınız. Çok sıkışık bir şeydir keyif yapmak. Çalışmanın tersi, boşluktur. Ama çok azımız boşluk ile ne yapacağını bilir. Hayatımızın genel dağılımına baktığınızda, fark ederiz ki çok paramız olan dönemlerde çok az zamanımız olur. Sonunda zamanımız olduğunda ise, ne paramız, ne de sağlığımız kalmıştır diyor Ricardo Semler..
Brezilya’da 4.000 ATM işleten bir şirketin başındayken, 30 yıl önce bir şeyler yapma zamanı geldiğini anlamış Ricardo . Binlerce çalışanı olan karmaşık bir şirkette kuralları kaldırmış, herkesin kendini yönetmesini sağlamış, binlerce çalışan için sadece 2 HR çalışanı kullanmış.
“Neden bu merkez binalarını inşa ediyoruz?” Demiş 14 tane şube açmış, müşterilerinde evde ya da en yakındaki ofiste gidip çalışmalarını istemiş..
“Neden insanlar kendi maaşlarını belirleyemez?” “Bunun için ne bilmeleri gerekiyor?” Demiş ve şirkette çalışan kişiler ne kadar maaş alır, benzer işler için diğer şirketlerde kişiler ne kadar maaş alır ve şirket genel olarak ne kadar kazanır gücü neye yetiyor çalışanları ile paylaşmış..
Bunlarla da yetinmemiş yeni gelen çalışanların kalıplarını kıramayacağını anlayınca kendi tarzında okullar kurmuş, okullarında da başarıyı yakalamış..
Şirketlerin çoğunda yaygın olanın aksine oldukça farklı başarı yöntemleri olan bir CEO Ricardo Semler. Uylamalarından aldığı başarıları, yöntemlerini TED’deki konuşmasından dinleyebiliriz, nasıl bir lider olunacağına dair çağının ilerisinde ilham veren bir konuşma..