Bilmediğimi Bildiklerim..
Joseph Luft ve Hary Ingram tarafından geliştirilen ve yazarlarının ön adlarının birleştirilmesiyle (jo hary ) JOHARİ PENCERESİ olarak anılan teknik, açık iletişim, kendini açma ve öz saygı süreçlerinin analizinde kullanılan bir araç ayrıca farkındalığı arttırıyor.
Johari Penceresi, insanın kendisi hakkında kendisinin bildikleri ve diğerlerinin bildikleri şeklinde benlik bilincinin iki boyutunun kesişmesinden oluşan dört bölüme ayrılmaktadır, tekrarlarsak ;
Johari Penceresinin iki boyutu :
• Kişinin kendisi ile ilgili bildikleri (Açık alan, Gizli alan)
• Diğerlerinin kişi hakkında edindikleri bilgiler (Kör Alan)
1. Pencere Açık Alan: Hem kişinin kendisi hakkında bildiklerini hem de diğerlerinin o birey hakkındaki bildiklerini içermekte. Bu alan, genel olarak kolay gözlemlenir, kişinin anlatmaktan çekinmediği bilgilerdir. Sizin bütün bilinçli hareketlerinizi ve ifadelerinizi içerir.
Örneğin; Kişinin bekar ve bir erkek kardeşinin olmasını çevresinin bilmesi gibi.
2. Pencere Kör Alan: Kişinin diğerleri ile paylaşmak istemediği, bilinçli olarak gizlemek istediği bilgileri kapsamaktadır.
Örneğin; Kaygılarımız, korkularımız, kıskançlık duygularıyla ilgili bilgiler bu alanda yer alır.
3. Pencere Gizli (Kuşkulu) Alan: Diğerlerinin bildiği ancak kişinin farkına varmadığı bilgileri içerir. Bazen “kuşkulu” olarak adlandırılan bu tür bilgi, kişinin bir başkası hakkında edindiği izlenimler ve o kişinin davranışlarının yorumlanması ile ilgilidir. Bu alana, sizin sırlarınızı içerir –düşünüp, hissedip, isteyip kendinize sakladığınız her şeyi.
Örneğin; Kişinin kendisinde olduğunu fark etmediği rahatsız edici alışkanlıklardan.
Kuşkulu durumun çok önemli bilgileri içerdiği kabul edilmektedir. Örneğin; kişinin kendisini girişimci, olumlu bir yönetici olarak görmesi buna karşılık çevresindekilerin onu dengesiz, su gibi oynak görmesi problemlere neden olabilir.
4.Pencere Bilinmeyen Alan: Kişinin iki tarafında da iyi yanıt ve bilgiye sahip olmadığı, dikkat çeken özellikleri içerir . Bu alan tanım olarak bilinmez olduğu için, sadece var olduğunu varsayabilir ve ona bilinçaltı ya da bilinçdışı gibi isimler verebiliriz.
Rüyalar, uyuşturulmuş gibi benzeri etkiler ve mistik deneyimleriniz Bilinmeyen Alanının en güçlü kanıtlarıdır.
Ve bu alanlar biz hayat serüvenine devam ettikçe ve hatta Johari Pencerisi ile çalıştıkça değişebilir. Gözlemlerimiz, düşüncelerimiz, duygularımız ve isteklerimiz, günlük yaşantımız sürdürdükçe, bir alandan diğerine kayabiliyor.
Dış dünyada gördüğümüz, duyduğumuz ve dokunduğumuz her şey aslında 3. Pencereye taşınır. Yani Gizli (Kuşkulu) Alana. Bazıları unutulur ve Bilinmeyen Alana gider. Farkına vardığınız bazı şeyleri de önce kendimize itiraf eder ve sonra diğerlerine söyleriz ve böylece 1. Pencereye gider.
Ve bir test, Johari Pencerisi Testi 50 sorudan oluşuyor ve buradan ulaşbilirsiniz.. , Ya da online daha hızlı bir test burada ..
Ayrıca etrafınızdaki tanıdıklarınızdan — eğer hazırsanız — onlara hissettirmeden sizin hakkınızda düşündüklerini ve yüzünüze söyleyemediklerini öğrenebilirsiniz, “geri bildirim” feeback alarak yani.. Ayrıca gizli alanlarımızı açığa çıkartarak kendini açma eylemine geçebiliriz , açık iletişim ve ..