Evrenin Gizemi Elliott Dalga Teorisi
İnsanların olayları açıklama tarzları, psikolojide bireylerin kişilik özellikleri içerinde yer alan bir bilişsel faktör olarak görülüyor. İki tarz var: İyimserlik ve kötümserlik. Literatürde iyimserlik ruh sağlığının pozitif yanını temsil eden bir faktör olarak; kötümserlik ise patolojik yanı temsil eden bir faktör olarak görülüyor.
Beş dalga prensibi nin temel varsayımı, yatırımcı davranışının, ortak davranış kalıpları oluşturmak üzere sürü psikolojisi ile güdülendiğini ve bu güdülenme sonucunda iyimserlikle kötümserlik arasında doğal bir ritme uygun olarak dalgalandığını kabul etmiş. Bu dalgalanmalar, her vadede düzgün ve düzenli piyasa trendleri oluşturuyor.
Elliott modelinde fiyatların mesafe katettiği dönemlere yükseliş, katedilen mesafenin aksi yönünde geçici duraklama dönemlerine düzeltme denir. Yükseliş her zaman beş dalgadan oluşurken, düzeltmeler (birkaç istisnası dışında) üç dalgadan oluşur. Beş dalgadan oluşan itkisel dalga ile bu dalgaya aksi yönde gelişen ve beş dalgada katedilen mesafenin sadece belli bir yüzdesini geri alan üç dalgalık yapıya 5+3 döngüsü denir.
Yükselen dalgaları oluşturan alt-dalgalar rakamlarla (1,2,3,4,5), düzeltme dalgalarını oluşturan alt-dalgalar harflerle (A,B,C) etiketlenir.
Elliott Dalga Prensibi’nde, farklı vadelerde oluşan bu yapılara derece denir ve her derecenin özel bir adı vardır:
- Grand supercycle: birkaç yüzyıl
- Supercycle: birkaç on yıl (40–70 yıl civarında)
- Cycle: birkaç yıl (uzatmalarda birkaç on yıl)
- Primary: birkaç ay, ya da birkaç yıl
- Intermediate: birkaç hafta-ay
- Minor: birkaç hafta
- Minute: birkaç gün
- Minuette: birkaç saat
- Subminuette: birkaç dakika
1930’lu yıllarda, Amerikalı muhasebeci olan Elliott tarafından keşfedilmiş .
Peki bir bağlam kuralım Ellliot’un dalga kuramını, kişisel seçimlerimiz ya da toplu seçimlerimiz üzerine uyarlarsak örneğin, Türkiye’nin seçimlerine uyarlarsak 1,2,3,4,5 kanalı bitmiş ve A B C kanalına geçilmiş ve bir hayır gözüküyor..
Kaynak [1] Wikipedia