Doğru Zamanda Doğru Şeyden Vazgeç
Girit Savaşı (1941) dünya tarihinin en büyük hava indirme operasyonudur. Her ne kadar Müttefiklerin II. Dünya Savaşı’nda yapmış olduğu ünlü Market Garden Operasyonu’nda daha fazla sayıda paraşütçü komando kullanıldıysa da söz konusu operasyon zırhlı birliklerle desteklendiğinden, hava desteği dışında destek olmadan yapılan bu Alman saldırısı en büyük hava indirme operasyonu olarak kabul edilir.
25 nisan 1941 de Hitler tarafından verilen direktifle Girit’in istilası karar veriliyor. Merkür Operasyonu kodadıyla hazırlanan planın uygulamasında 7. Paraşüt Tümeni, havadan intikal deneyimi olmayan 5. Dağ Tümeni ve Planör alayı kullanılıyor. Harekat bin kadar Alman uçağı tarafından desteklenir.
Almanlar paraşütle, planörlerle ilk dalgada 2 bin askeri adanın kuzey batısındaki Maleme plajına indiriyorlar. Ve hemen ardından bu küçük birliği kısa sürede takviye ediyorlar. Adaya indirilen Alman askerleri kısa sürede tam 22.000’i bulacaktır. Havaalanlarına indirilen paraşütçüler, yoğun bir direnişle karşılaştı. Daha sonra bırakılan planörlerden bazılarının denize düşmesi, bazılarının da kayalıklarda parçalanmış olmasına rağmen Almanlar durumlarını koruyabildiler ve am bir daha böyle bir indirme yapmamaya kadar verecek kadar pek çok kayıp verdiler.
Girit adasında hakim rüzgar, karadan denize doğru eser. Bunu bilen paraşütçüler, denize iniş yapmamak için adanın daha iç kesimlerine atladılar. Bir bölümü İngiliz hatlarının gerisine ya da içine iniş yaparak daha ilk anda savaş dışı kaldılar. Dahası malzeme taşıyan planörler için inişe uygun alanların olmaması, bir kısmının kayalıklarda parçalanmasına ve taşıdıkları malzemenin önemli ölçüde kullanılamaz hale gelmesine yol açtı.
Vince Lombaredi “Pes edenler asla kazanamaz ve kazananlar da asla pes etmez.” demiş, kötü bir öğüt. Kazananlar hep pes ederler, yani vazgeçerler. Sadece doğru şeyden doğru zamanda vazgeçerler, çok istediğiniz için 20 bin paraşütçünüzü bir adaya gönderirseniz onu fethedemeyeyeceğiniz gibi Merkür Harekatın’da Girit kıyılarında olduğu ğibi suya iniş yaparsınız, ya da adanın içlerinde düşman satlarında yok olursunuz, çok istemek yeterli değil ne zaman geri çekileceğini bilmek ve tüm kuvvetinizi harcamamak, bazen böyle hissetmez miyiz..