Education, Yani Eğitimde Dönüşüm
“Aslında herkes dahidir. Ancak bir balığı ağaca tırmanma becerisine göre değerlendirirsen, balık ömür boyu aptal olduğuna inanacaktır…”
Evet virgül çok doğru yerde yanlışlık yok, çünkü ikisi aynı şeyler değil. Education kelimesinin kökeni latince edu + care kelimelerine dayanır, 16. yüzyılda latince Educatio’nin karşılığı İngilizce Educatio(n) olmuştur. Ve anlamı korumak gözetmek yol göstermektir.
Türkçe’mizdeki ”
” kelimesinin kökeni ise eğil’mekten türetilmiş, yani kalıplara uyma itaat etmekten geliyor.. Türkiye’nin PISA testlerinde başarılı olamamasının ve ülke sıralamasında en alt sıralarda yer almasının temel nedenlerinden bizim eğil-time bakış açımızın yüzyıllardır yanlış olmasıdır. Adeta hamurun mayalanmasına olanak tanımıyoruz ve devamlı eğil-tim sisteminde yaptığımız yeni düzenlemelerle hamurun yaş olarak kalmasına yol açıyoruz… Oturtamadığımız bir sistemle öğrencilerimiz nasıl yeni fikirler üretebilir ve bilime ve bilişime katkıda bulunabilir. Yıllar yılı ezbere dayalı eğitim sistemimiz sadece sınavlara kadar akıllarda kalan bilgiler verdi bizlere, okullarda öğretilen onca bilginin hayatın herhangi bir alanında bizler tarafından kullanılmaması eğitim sistemimizin daha üretken hale getirmesi için kolları sıvamamız gerektiğini ortaya çıkarıyor. Eğil-tim sistemimizi artık artık bir education sistemine dönüştürmeliyiz, ismi “eğitim” de olsa artık sınavlara yönelik değil yeni çağın kanatlarını yakalayacak şekilde; yapay zeka, robotik, genetik gibi kollara adapte olacak şekilde dönüştürmeliyiz vakit geç değil dönüşüm zamanı..