Sohbetin Düşmanı Akıllı Telefon !
İki insan konuşurken sadece aralarındaki masanın üstünde ya da görüş alanlarında bir telefon bulunmasının bile hem ne üzerinde konuştuklarını hem de aralarındaki bağlantı derecesini değiştirdiğini gösteren araştırmalar var. Bu telefonlarımızı elbette bırakmamamız anlamına gelmiyor, ama en azından daha çok onları daha “büyük bir ihtiyaç” anında kullanmamız gerektiği anlamına geliyor, sohbetimizi ve duygularımızı yüz yüze paylaşmamızı engelliyor.
Teknoloji ve kültür yazarı Nicholas Carr dijital dünyada ne kadar zaman harcarsak, dikkatimiz üzerinde kontrol uygulamayı bıraktığımız için, bilişsel yeteneklerimizin o kadar köreldiğini belirtiyor. ”
Telefon, tasarım gereği bir kesinti sistemidir, dikkati bölmeye yönelik bir makinedir. Dikkatimizin sık sık kesilmesi düşüncelerimizi dağıtır, belleğimizi zayıflatır ve bizi gergin ve endişeli kılar. İçine daldığımız düşünce süreci ne kadar karmaşıksa dikkat dağılması o kadar büyük bozukluğa yol açar, sosyal medya uygulamaları, youtube, twitter ya da instagram kanca atarlar ve sizin “takılı” kalmanız için her türlü teknik beceriyi sergilerler.
“Moment” APP’ını telefon marketinizden indirip, ne kadar çok telefon kullandığınızı, günde kaç defa baktığınızı analiz edebilirsiniz.
https://itunes.apple.com/us/app/moment-screen-time-tracker/id771541926?mt=8
Kaynak [1] Sherry Turkle Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age
Kaynak [2] Nicholas Carr The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains