Scythians – İskitler Sakalar
İskitler ve Sakalar, antik dönemde Orta Asya’da yaşayan Türk boylarıdır. ( etnik kökenlerinin İran olduğunu söyleyen bazı kaynaklar da mevcut)
İskitler, MÖ 8. yüzyıldan MÖ 2. yüzyıla kadar hüküm sürmüşlerdir. Toplumları savaşçı bir kültürdü ve ataları ve doğayı taparlardı. At biniciliği ve okçuluk gibi savaş becerileri konusunda uzmanlaşmışlardı ve bu nedenle güçlü bir orduya sahiptiler.
İskitler, Asya’nın birçok bölgesinde egemenlik kurmuşlardır ve İran, Hindistan ve Çin’in birçok bölgesinde ticaret yapmışlardır.
Sakalar MÖ 7. yüzyıldan MÖ 3. yüzyıla kadar varlıklarını sürdüren Saka İmparatorluğu, bugünkü Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ı içine alan geniş bir bölgede hüküm sürmüştür.İskitler gibi, savaşçı bir kültürleri vardı ve atalarına saygı gösteriyorlardı. Sakalar, Orta Asya’da ve Çin’de etkili olmuşlardır ve İpek Yolu üzerinde ticaret yapmışlardır. Ayrıca, Sakaların İran, Hindistan ve Pakistan’da da etkileri olmuştur.
İskitler ve Sakalar, Türk kültürünün temel taşlarından biridir ve Orta Asya’nın tarihinde önemli bir yere sahiptirler.
Tomris
Sakaların kraliçesi Tomris, Tomyris olarak da bilinir ve Eski Yunan ve Roma kaynaklarında da sıkça bahsedilir İran’lıdır. Tomyris, Sakaları yöneten kraliçe olarak kendisini koruyan ve savunan güçlü bir liderdi. MÖ 530 yılında, Pers İmparatorluğu’nun büyük hükümdarı Kirus tarafından işgal edilen Saka topraklarını geri almak için savaştı. Tomyris, Büyük Kiros’u esir alarak öldürdü.
Atatürk, Sakaların ve İskitlerin Türk olduğunu kabul eden görüşteydi. O, Türk tarihini ve kültürünü araştırmış ve Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya olan göçünün bilinenden de önce olduğunu düşünmekteydi belkide.
Etimoloji
İskitler için tarihte kullanılmış çeşitli kelimeleri araştırılmuş ve temel olarak bunlar Skuthes Σκύθης, Skudra, Sug(u)da ve Saka gruplarına ayırılmış.
Filmler
Sakalar ve İskitler gibi antik Türk boylarının tarihi hakkında bazı filmler yapılmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Tomiris (2019) – film 2019 yılında Kazakistan’da yapılmıştır. Bu film, Türk tarihinin önemli bir kahramanı olan Tomris Hatun’un hayatını anlatan 2017 yapımı Türk filmi “Tomris” ile karıştırılmamalıdır. Film, M.Ö. 6. yüzyılda Türk boylarının göç hareketlerinin yaşandığı dönemde geçmektedir. Pers imparatoru ile mücadelesi de konu edinilmiştir.
- “The Scythian” (2018) – Bu Rus tarihi aksiyon filmi M.Ö. 9. yüzyılda geçmektedir ve liderlerinin oğlunu düşmanın elinden kurtarmak için görevlendirilen bir grup İskit’i takip etmektedir.
- “Nomad: The Warrior” (2005) – Bu Kazakistan tarihi destanı M.Ö. 18. yüzyılda geçmekte olup, İskit kabilelerini birleştirmeye yardımcı olan genç bir göçebe savaşçının hikayesini anlatır.
- “The Eagle Huntress” (2016) – Bu belgesel film, yüzyıllardır İskit kabileleri arasında aktarılan bir uygulama olan kartal avcılığı geleneğinde ailesinin ilk kadın kartal avcısı olan genç bir Kazak kızının hikayesini takip eder.
- “The Golden Horde” (2018) – Bu Rus tarihi aksiyon filmi, 13. yüzyılda İskit topraklarının Moğol istilasını ve genç bir İskit savaşçısının halkını ve aşkını istilacılardan korumak için verdiği mücadeleyi konu alır.