24.000 yıl önce yaşamış bir çocuğun kemikleri, modern insanların kökenlerini daha iyi anlamamızı sağlıyor, ama ben hala o zamanlar kahve yok diye üzülüyorum.
Fildişi bir taç ve taştan yontulmuş heykelcikler de dahil olmak üzere çeşitli ıvır zıvırlar gömülen “Mal’Ta Boy”, 24.000 yıl önce Sibirya’da Baykal Gölü yakınlarında yaşamış üç yaşında çilli bir çocuktu.
Mal’Ta Boy’un yaşamı bilinmeyen koşullar nedeniyle kısa sürse de genomu, modern Amerikan Yerlilerinin ataları hakkında önemli ipuçları içeriyor. Araştırmacılar, Mal’Ta Boy’un kemik örneklerinden, Batı Avrupa, Orta Asya ve Güney Asya’da hala nispeten yaygın olan eski bir soy olan babaya ait haplogroup R’yi taşıdığını belirlediler.
Çarpıcı bir keşif, Mal’Ta Boy’un genomunun hem modern Avrupa hem de Kızılderili popülasyonları ile yakınlıklar göstermesi, ancak modern Doğu Asyalılar ile yakınlık göstermemesiydi. Bu, günümüz Yerli Amerikalılarının muhtemelen en az iki kaynak popülasyondan geldiğini gösteriyor: biri Doğu Asya kökenli ve diğeri Mal’ta çocuğunun Orta Sibirya kökleriyle yakından ilişkili.