Solucanlara Piyano Çalan Adam
Ister meslegimiz, ister evlenecegimiz es olsun, yasamin her kavsaginda secimler yapariz, kimimiz emniyetli bir yasam turunu, kimimiz macerali bir yolu seceriz.
Sargun Ali Tont, Robert Kolej ve Oregon State University’de okumuş , California Universitesinde egitmenlikten sonra ODTU de ders vermeye devam etmiş, bilim dünyası ile dünyayı el sıkıştıran bir çok farklı konuda bilimsel makale tadında farklı başlıklarda topladığı konularla, hem bilim dünyasına bir kapı aralıyor hemde insanı , Türk insanını , çevreye ve evrene bakış açımızı sorguluyor , üstelik tüm bunları yaparken eğlenceli bir üslup kullanıyor..
Sargun A. Tont bir çok ilginç bilgiyide bizlerle paylaşmış :
John Cage’in 3 dakika 33 saniye isimli bir eseri
Piyanist sahneye çıkıp elindeki kronometreye basıp tam tamına 3 dakika 33 saniye tek çıt çıkarmadan sessizce bekliyor ve süre dolunca halkı selamlayıp parçayı bitiriyormuş. – yani sessizligin ve dinginliğin bir anlami bir tinisi var, aslinda en cok suskun oldugu anda konusur insan–
34 Farklı Şarap Rengi
Evet yanlış duymadınız üstelik kırmızı şarak renkleri kiremitten tutun kan kırmızısına kadar kırmızının 34 farklı tonu, üstelik aynı şey beyaz şarap için de geçerli.
Tarım ilaçları zararlı değil
Tarım ilaçlarını ölçen cihazı geliştiren bilim adamına göre karabiber yada kırmızı biberde bile tarım ilacında olan toksit kadar toksit olabilir, tarım ilacı o kadar zararlı değil. – Türkiye’de ilacın ayarının ne kadar yapılabildiğini elin Amerikalısı pek düşünmemiştir heralde..-
Ben ne yaparsam yapayım bir şey değişmez
Seligman 1960’lı yıllarda öğrenciyken bir deney yapmış ; deneyde iple bağlı bir köpeğe hafif bir elektrik şoku veriliyormuş, köpek belli bir acı hissediyor ve kaçmaya çalışıyormuş ama bağlı olduğu için kaçamıyormuş.
Daha sonra köpeği çözerek köpeğe elektrik vermiş Seligman ama bu sefer de köpek kaçamayacağına inandığı için (bağlı olmasa da) kaçmıyormuş…
Seligman bundan, insanlar arasında da çok sık karşılaştığımız bir şey olan “Ben ne yaparsam yapayım bir şey değişmez” düşüncesinin böyle bir psikolojik etkiyle oluştuğu sonucuna varmış – öğrenilmiş çaresizlik – ve bu düşünceyi yok edip insanlara ümit vermek için psikoloji alanına kendini adamış.
öğrenilmiş çaresizlik:)
aynen 🙂